شانه یخ زده یا شانه منجمد عارضهای دردناک میباشد که دامنه حرکتی این مفصل را محدود میکند. نشانهها و علائم این بیماری به مرور و طی چند ماه بروز پیدا میکند. سفتی و درد در مفصل شانه از اصلیترین نشانههای این بیماری محسوب میشود. برای درمان عارضهی شانهی منجمد یا یخ زدن میتوانید با کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی تماس حاصل فرمایید. متدهای درمانی مختلفی در این کلینیک تحت نظر بهترین فیزیوتراپهای کشور برای بهبود این عارضه به کار میرود. در ادامه با این بیماری دردناک و نشانهها و راههای درمان آن آشنا خواهیم شد.
آشنایی با آناتومی مفصل شانه:
شناخت ساختار آناتومی مفصل شانه در درک هرچه بهتر این بیماری کمک میکند. شانه بزرگترین مفصل در بدن انسان است که شکلی کاسهای و گود دارد. سه استخوان بازو- کتف و ترقوه کنار یکدیگر قرار گرفتهاند تا این مفصل ایجاد گردد. بافتهای نرم پیرامون این استخوانها در مفصل شانه را احاطه میکنند. آنچه این ساختار را در کنار یکدیگر نگه میدارد کپسول شانه است.
منظور از شانه یخ زده چیست؟
این بیماری که با نامهای مختلفی نظیر فروزن شولدر شناخته میشود با سفت شدن این مفصل همراه است. سفت شدن مفصل شانه به دلیل کپسولیت چسبنده در این ناحیه است. کپسولیت باعث میشود تا خشکی در شانه ایجاد شده و تدریجا حرکت دادن این بخش سخت شود. این بیماری میتواند به خودی خود درمان شود. اما بازهی درمان شانهی منجمد یا یخ زده بین 1 تا 3 سال به طول میانجامد. برای تشخیص این بیماری باید به پزشک ارتوپد مراجعه شود و معاینات مورد نیاز توسط پزشک صورت گیرد. شما میتوانید از طریق فرم درخواست در سایت کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی زمان ویزیت خود را رزرو نمایید.
مراحل مختلف بیماری شانه یخ زده چیست؟
سندروم شانه یخ زده هنوز نامعلوم و تا حد زیادی مبهم است. نشانههای این بیماری در طی چند ماه به تدریج بروز پیدا کرده و بعد از مدتی نیز فروکش میکند. درد مهمترین و اصلیترین نشانه در این بیماری در مفصل شانه است. در نتیجه این درد دامنه حرکتی شانه به شدت محدود شده و کاهش پیدا میکند. گاهی اوقات بیمار در خواب بر اثر شدت درد از خواب بیدار شده و یا دچار اختلال خواب میگردد. سه مرحله در این بیماری مفصل شانه شناسایی شده است که عبارتند از:
- آغاز انجماد مفصل شانه
- چسبندگی و انجماد
- بازیابی یا ذوبشدگی
میباشد. در ادامه با علائم هر یک از این مراحل در بیماری شانه منجمد یا یخ زده آشنا میشویم.
علائم و نشانههای شانه یخ زده چیست؟
اشاره کردیم که این بیماری دارای مراحل بروز مختلفی میباشد. از این رو در هر یک از این مراحل علامتها و علائم مختلفی بروز پیدا میکند که در ادامه شرح میدهیم. اطلاع از نشانههای بیماری شانه منجمد در تشخیص و مراجعه به موقع برای درمان کمک زیادی میکند.
1- علائم شروع انجماد در شانه:
در ابتدای بروز این بیماری نشانههای مختلفی نظیر سفت شدن شانه و درد در حین حرکت ایجاد میگردد. شدت درد در این مرحله به تدریج افزایش پیدا میکند. دردهای شانه منجمد در شب شدت و بروز بیشتری دارند. مرحله شروع انجاد در این بیماری در حدود 2 الی 9 ماه طول خواهد کشید.
2- مرحله چسبندگی و انجماد:
در این مرحله از بیماری شانه یخ زده امکان کاهش شدت درد در مفصل وجود دارد. اما همچنان سفتی شانه و کاهش دامنه حرکتی ناشی از آن پابرجا خواهد ماند. مدت زمان سپری شدن این مرحله از بیماری مفصل شانه در حدود 12 ماه میباشد.
3- مرحله بازیابی یا ذوب شدن:
آخرین مرحله از این بیماری که به ذوب شدن یا بازیابی نیز معروف است 5 تا 24 ماه به طول میانجامد. درد در این مرحله کاهش چشمگیر و قابل ملاحظهای پیدا میکند. همچنین توانایی و دامنه حرکتی مفصل شانه نیز بازیابی شده و به مرور افزایش مییابد.
چرا افراد به بیماری شانه منجمد یا یخ زده مبتلا میشوند؟
مفصل شانه محصور در یک کپسول از بافت همبند میباشد. زمانی که این کپسول سفت و ضخیم شود حرکت مفصل محدود شده و درد ایجاد میگردد. هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چرا افراد به این بیماری دردناک در ناحیه مفصل شانه مبتلا میشوند. اما تحقیقات نشان میدهد که ثابت نگه داشتن طولانی مدت شانه میتواند به بروز این بیماری کمک کند. پس کسانی که بر اثر شکستگی بازو یا جراحی ناچار به ثابت نگه داشتن شانه هستند بیشتر مبتلا میشوند. سایر عوامل موثر در ایجاد شانه یخ زده عبارتند از:
- سن و جنسیت: کسانی که بیشتر از 40 سال سن دارند بیشتر از سایرین در معرض این بیماری قرار دارند. همچنین آمارها نشان میدهند زنان بیشتر به این بیماری دردناک در شانه مبتلا میشوند.
- عدم تحرک: ثابت نگه داشتن مفصل شانه یکی از دلایل مهم در ابتلا به این بیماری محسوب میشود.
- بیماریهای سیستمیک: این احتمال داده میشود که برخی از بیماریهای سیستمیک نظیر دیابت میتواند احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش دهد.
میباشند.
درمان شانه یخ زده:
چون این عارضه با گذشت زمان بهبود مییابد هدف از درمان کنترل درد و حفظ دامنه حرکتی میباشد. پس در وهله اول باید دردهای بیمار در ناحیه شانه که اغلب شدید هم هست را تسکین داد. سپس با متدهای مختلف فیزیوتراپی برای حفظ و بهبود دامنه حرکتی در مفصل شانه اقدام کرد. درمان درد در شانه منجمد یا یخ زده از روشهای زیر انجام میگیرد:
- کمپرس گرم و سرد
- دارو درمانی
- فیزیوتراپی
- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست
برای دردهای خفیفتر در مفصل شانه از کمپرس سرد و گرم استفاده میشود. اما اگر بیمار دردهای شدیدی را در مفصل شانه احساس کند باید از روشهای پیشرفتهتری کمک گرفت. منظور از شیوههای پیشرفتهتر برای کنترل درد شانه فیزیوتراپی و تحریک الکتریکی میباشد. تزریق استروئید- هیدرودیلاتاسیون و جراحی نیز از راههای بهبود دامنه حرکتی در شانه یخ زده هستند.
سخن پایانی:
بیماری شانه یخ زده بزرگترین مفصل بدن را درگیر کرده و درد شدیدی ایجاد میکند. علل دقیق ابتلای افراد به این عارضه در مفصل شانه به طور دقیق مشخص نیست. اما روشهای درمانی زیادی برای این بیماری وجود دارد که در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی ارائه میشود , وهمچنین در این کلینیک علاوه بر درمان مفاصل ها به درمان چاقی با فیزیوتراپی پرداخته است.