هنگامی که کانال نخاعی باریک شود و روی اعصاب و نخاع فشار وارد کند تنگی کانال نخاعی ایجاد شده است. درمانهای تهاجمی و غیرتهاجمی مختلف برای بهبود این عارضه وجود دارد. فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی نیز از جمله درمانهای موثر محسوب میشود. توجه داشته باشید که نوع درمان بستگی به شدت و علت زمینهای ایجاد این عارضه دارد. از روشهای جراحی در شرایط شدت یافتن این مشکل در کانال نخاعی استفاده میشود.
منظور از تنگی کانال نخاعی چیست؟
کانال نخاعی فضایی است در ستون فقرات که ریشههای اعصاب و نخاع در آن قرار دارند. با باریک شدن این فضا به دلایل مختلف بر روی اعصاب و نخاع نیز فشار وارد میشود.
در نتیجه علائم و عوارض مانند درد و ضعف در بیمار مبتلا به تنگی کانال نخاعی بروز میکند. این تنگی میتواند در هر بخش از ستون فقرات اتفاق بیفتد. با این حال معمولا در نواحی کمری یا گردنی رخ شایعتر است.
علل ایجاد تنگی کانال نخاعی چیست؟
علل مختلفی وجود دارند که باعث ابتلای افراد به تنگی در کانال نخاعی میگردند. در این بخش متخصصین کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی بخشی از علل شایع ابتلا به این عارضه را توضیح خواهند داد. فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی از خدمات مهم کلینیک فیزیوتراپی کلینیک مربوطی در تهران میباشد.
1- افزایش سن و تغییرات ناشی از آن:
تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات بر اثر بالا رفتن سن ایجاد میگردد. این تغییرات به عنوان یک عامل تنگ کنندهی کانال نخاعی شناخته میشود. فتق دیسک و خار استخوان از جمله این تغییرات دژنراتیو ناشی از افزایش سن هستند.
2- آرتریت:
این مشکل در ستون فقرات باعث میشود التهابات ایجاد شده و رشد استخوانی انجام شود. در نتیجه فضای داخلی کانال نخاعی به شدت تنگ شده و روی اعصاب و نخاع فشار وارد گردد.
3- تروما:
منظور از تروما تودههایی است که در کانال نخاعی رشد کرده و باعث تنگی آن میشوند. این تودهها حتی میتوانند به دررفتگی و شکستگی ستون فقرات در فرد نیز منتهی گردند.
4- تومورها:
یکی دیگر از دلایل تنگ شدن کانال نخاعی در افراد تومورهای ایجاد شده در این کانال است. روش درمان تومورها بسته به خوش خیم یا بد خیم بودن آنها متفاوت است.
تنگی کانال نخاعی چه علائمی دارد؟
یکی از اهداف فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی بهبود علائم ناشی از این بیماری است. این علائم بستگی زیادی به شدت تنگی کانال نخاعی و علت زمینهای آن دارد. با این همه برخی از علائم نظیر:
- درد در کمر یا گردن فرد مبتلا
- سوزن سوزن شدن و بیحسی در پاها و بازوها
- ایجاد مشکل در زمان راه رفتن و از دست رفتن تعادل
- از دست رفتن کنترل فرد بر روی مثانه و روده در موارد ابتلای شدید
در زمان تنگی کانال نخاعی دیده میشود. فیزیوتراپها تمام توان خود را به کار میگیرند تا این عوارض و علائم را در بیمار بهبود بخشند. بنابراین از روشهای مختلفی بسته به شرایط فرد کمک میگیرند.
درمان تنگی کانال نخاعی با فیزیوتراپی چگونه است؟
در فیزیوتراپی برای درمان کانال نخاعی از حرکتهای کششی خاصی استفاده میشود. این حرکتها و تمرینات برای تعادل و انعطافپذیری بیمار طراحی شده و کاربرد دارند. چنانچه این روشها و تمرینات تحت نظارت متخصص فیزیوتراپ انجام شود در کاهش علائم تنگی کانال نخاعی موثرند. بهبود میزان گردش خون در فرد بیمار از نتایج درمانهای فیزیوتراپی به شمار میرود.
تکنیکهای فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی:
در این بخش به برخی از تکنیکهای مورد استفاده در فیزیوتراپی برای بهبود تنگی کانال نخاعی اشاره میکنیم.
1- انجام ورزشهای هوازی:
فعالیتهای هوازی با نقطه اثر پایین نظیر دوچرخه سواری و پیادهروی و شنا در بهبود تنگی کانال نخاعی موثر هستند. این تمرینات باعث میشوند قلب و عروق فعالیت بیشتری داشته باشند و در نتیجه درد در بیماران کمتر شوند.
2- انجام تمرینات تقویتی و کششی:
این تمرینات در بخش پاها و عضلات مرکزی بدن تمرکز دارند. در نتیجه فشاری که روی ستون فقرات وارد میشود کمتر شده و تقلیل مییابد.
3- منوال تراپی توسط فیزیوتراپ:
از دیگر روشهای ساده و بسیار موثر در فیزیوتراپی منوال تراپی و درمانهای دستی است. فیزیوتراپ از طریق ماساژ و فشارهای دست خود موجب تحریک شدن مفصل شده و در را کاهش میدهد. نکته مهم در این رابطه انجام منوال تراپی توسط فرد متخصص است. زیرا انجام نادرست ماساژها و فشارهای وارده میتواند وضعیت بیمار را وخیمتر کند. اصولا فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی حساسیت و اهمیتی دو چندان پیدا میکند. پس هرگز در این زمینه به افراد غیرمتخصص و مراکز نامعتبر و گمنام فیزیوتراپی اطمینان نکنید.
4- انجام تمرینات تعادلی:
این دسته از تمرینات هماهنگی و تعادل را در اعضای مختلف بیمار بالا میبرند. یکی از اصلیترین عوارض و علائم تنگی کانال نخاعی از بین رفتن تعادل در فرد و ایجاد ناهماهنگی است. از این رو بخش زیادی از درمانهای فیزیوتراپی بر بازگرداندن تعادل و هماهنگی به بیمار تمرکز دارند.
مزایای فیزیوتراپی برای درمان تنگی کانال نخاعی:
در مقایسه با سایر روشهای درمانی که تهاجمی به شمار میروند فیزیوتراپی عوارض بسیار کمتری و ناچیزی دارد. این خود بزرگترین مزیت درمانها و متدهای موثر در فیزیوتراپی به شمار میرود. از دیگر مزیتهای دریافت درمان فیزیوتراپی میتوان به:
- مدیریت کردن درد در بیمار مبتلا به تنگی کانال نخاعی
- بهبود تحرک و تعادل در بیمار
- بهتر شدن وضعیت و فرم بدن فرد مبتلا به تنگی کانال نخاعی
- تقویت عضلات و ماهیچههای حمایتگر ستون فقرات
- کمتر شدن خطر افتادن فرد در زمان حرکت
- بهتر شدن کیفیت زندگی مبتلایان به تنگی کانال نخاعی
اشاره نمود. البته در صورت درمان توسط یک فیزیوتراپ مجرب و حرفهای میتوانید این مزیتها را در روند درمان مشاهده کنید. بنابراین به سراغ کلینیکهای معتبر و شناخته شده باشید تا بهترین فیزیوتراپها شما را درمان کنند.
سخن پایانی:
فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی با توجه به مزیتهای فراوان آن کاربرد زیادی دارد. تعداد زیادی از مبتلایان به این عارضه برای بهتر شدن شرایط خود و کاهش درد فیزیوتراپی میشوند. فیزیوتراپهای متخصص در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی رزومه و مهارت بالایی در زمینه کاری خود دارند. برای دریافت این خدمات میتوانید به کلینیک مراجعه کرده یا خدمات فیزیوتراپی در منزل را تقاضا دهید. برای این منظور کافی است فرم مربوطه در سایت کلینیک کلینیک مربوطی را تکمیل کنید.