یکی از آسیبهای شایع زانو پارگی مینیسک است که بیشتر برای ورزشکاران رخ میدهد. مینیسک زانو قسمتی غضروفی و شبیه به حرف C لاتین میباشد. بسته به شدن آسیب وارده به مینیسک زانو روشهای درمانی مختلفی وجود دارد. جراحی یکی از راهکارهای مهم برای درمان پارگی مینیسک زانو محسوب میشود. اما آیا پارگی مینیسک حتما نیاز به جراحی دارد؟ بسته به شدت آسیب وارده از روشهای مختلفی به غیر از جراحی هم میتوان برای پارگی مینیسک زانو کمک گرفت. در این مطلب از کلینیک مربوطی با ما همراه شوید تا در خصوص شیوههای درمان این عارضه زانو بیشتر بدانید.
شناخت مینیسک زانو
یک بالشتک غضروفی به شکل حرف C بین استخوان ران و درشت نی انسان قرار دارد. این بالشت غضروفی که در هر زانو دو عدد از آن هست مینیسک نامیده میشود. بسیاری از اوقات به چرخشهای شدید و پیچیدن ناگهانی زانو این بخش دچار آسیب و پارگی میشود. بیشتر کسانی که با مشکل پارگی مینیسک زانو مواجه هستند ورزشکاران میباشند. اما الزاما پارگی مینیسک تنها برای این قشر از افراد ایجاد نمیشود. بسته به شدت آسیب وارده به مینیسک زانو راهکارهای مختلفی برای بهبود فرد وجود دارد. این روشهای درمانی از استراحت و کمپرس سرد گرفته تا جراحیهای زانو متغیر هستند. شیوه درمان آسیبهای مینیسک زانو باید با نظر پزشک متخصص انجام گیرد. در ادامه با علائم نشاندهنده پارگی مینیسک بیشتر آشنا میشویم.
علائم پارگی مینیسک زانو
اولین نشانه صدایی است که موقع بیرون آمدن مینیسک از زانو به گوش میرسد. اما اگر به این صدا توجه نکرده باشید باید به سایر علائم مربوط به آن توجه کنید. این علائم که به شناسایی پارگی مینیسک کمک میکنند عبارتند از:
- درد شدید در ناحیه زانو که با لمس ان یا حین چرخش عضو شدت پیدا میکند.
- سفتی و تورم و التهاب در زانو
- عدم توانایی در حرکت دادن زانو یا کاهش دامنه حرکتی عضو
- احساس عدم تحمل وزن فرد توسط زانو
- قفل شدن و گرفتگی زانو
- عدم امکان صاف کردن زانو
میباشند. چنانچه این نشانهها بعد از گذشت چند روز و استراحت دادن به زانو بهبود نیافت باید به پزشک مراجعه کنید.
دلایل پارگی مینیسک زانو
هر نوع حرکت و چرخش ناگهانی در زانو میتواند به پارگی این بخش منتهی گردد. به همین خاطر در ورزشهایی نظیر فوتبال و بسکتبال بیشتر شاهد پاره شدن مینیسک زانو در افراد هستیم. حتی کودکان نیز ممکن است در زمان بازی با وارد کردن فشار زیاد به این عضو دچار پارگی مینیسک شوند. از دیگر عواملی که احتمال ابتلا به این عارضه در زانو را بیشتر میکنند میتوان به مواردی همچون:
- افزایش سن
- بیماری آرتروز زانو
- التهابات مفصل زانو
اشاره نمود.
انواع پارگی در مینیسک
توجه داشته باشید که پارگی مینیسک آسیبی بسیار شدیدتر از کشیدگی مینیسک زانو است. این عارضه بسته به شکل پارگی به چند نوع مختلف دستهبندی میشود.
- پارگی طولی در مینیسک
- پارگی عرضی در مینیسک
- پارگی مایل در مینیسک
- پارگی شعاعی در مینیسک
- پارگی ترکیبی در مینسیک
در این بین پارگی طولی مینیسک زانو شیوع بیشتری دارد.
روشهای درمانی پارگی مینیسک زانو به غیر از جراحی
بسیاری از افراد تصور میکنند که تنها راه درمان پارگی مینیسک جراحی آن است. در حالی که متدهای غیرتهاجمی دیگری نیز برای بهبود و درمان این پارگی دردناک در زانو وجود دارد. البته در برخی از آسیب دیدگیهای مینیسک زانو ناگزیر به انجام عمل جراحی هستیم. اما این بدان معنا نیست که جراحی تنها راه حل پیش رو میباشد. در ادامه این مقاله از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی به روشهای درمان غیر جراحی برای پارگی مینیسک میپردازیم.
1- فیزیوتراپی مینیسک زانو
آمارها نشان میدهند فیزیوتراپی در درمان پارگی مینیسک اثربخشی بسیار زیادی دارد. در فیزیوتراپی متدهای مختلفی وجود دارد که برای بهبود عارضهی پارگی مینیسک به کار میآیند. این روشهای درمان پارگی مینیسک در فیزیوتراپی عبارتند از:
- تحریک الکتریکی عصب یا TENS: به کمک این دستگاه جریان الکتریکی با شدت کم را به زانو وارد میکنند. در نتیجه آن پیامهای ارسال درد به مغز تغییر پیدا کرده و موقتا متوقف میشوند. فرد به کمک این تجهیز فیزیوتراپی میتواند تمرینات تقویتی را برای بهبود پارگی مینسیک زانو انجام دهد.
- اولتراسوند: این دستگاه امواج فراصوت صوت را با شدت و فرکانس مناسب ارسال میکند. التهاب و تورم در زانو که به دلیل پارگی مکینیسک ایجاد شده با این روش کم خواهد شد. همچنین میزان گردش خون در زانو بالا رفته و پروسه بهبود سریعتر انجام میگیرد.
- لیزرتراپی: یکی دیگر از روشهای درمانی پارگی مینیسک در فیزیوتراپی لیزرتراپی است. انتخاب نوع لیزر و دستگاه مناسب برای بهبود آسیب مینیسک بر عهده متخصص فیزیوتراپ است.
میباشند. تمام این متدهای درمانی برای بهبود پارگی مینسک در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی ارائه میشود.
2- دارو درمانی
در صورت تجویز پزشک برای بهبود پارگی مینیسک میتوان از داروهایی مانند:
- ناپروکسی
- ایبوپروفن
- آسپیرین
که غیر استروئیدی هستند کمک گرفت. این داروها برای مدت 8 الی 12 هفته تجویز و توسط بیمار مصرف میشوند. تزریق کورتیکواستروئید نیز یکی دیگر از روشهای دارو درمانی برای پارگی مینیسک زانو محسوب میشود.
3- درمانهای خانگی پارگی مینیسک
در این شیوه از راه کارهایی مانند استراحت دادن به زانو و کمپرس یخ میتوان استفاده کرد. همچنین بستن زانو با باند الاستیک یا زانو بند هم میتواند کمک کننده باشد. یکی دیگر از کارهای درمان خانگی این عارضه بالا آوردن پا در حالت درازکش یا نشسته است.
4- استفاده از داروهای گیاهی
گیاهان داروی زیادی وجود دارند که به بهتر شدن پارگی مینیسک کمک میکند. این گیاهان دارویی موثر در تسریع بهبود پارگی مینیسک عبارتند از:
- زنجبیل
- زردچوبه
- خردل
- آویشن
- میخک
- زعفران
هستند. علاوه بر آن برخی از روغنهای گیاهی نیز به بهبود این مشکل در زانو کمک خواهند کرد.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم به این سوال که آیا پارگی مینیسک حتما نیاز به جراحی دارد یا نه پاسخ دهیم. یکی از بهترین و موثرترین متدهای درمانی غیر جراحی برای بهبود پارگی مینیسک زانو انجام مرتب فیزیوتراپی است. متدهای درمانی بسیار متنوعی در فیزیوتراپی وجود دارد که برای بهبود پارگی مینیسک به کار میروند. برای دریافت این درمانهای موثر به کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی مراجعه کنید.