فیزیوتراپی برای بهبود و درمان بسیاری از بیماریها و عوارض ناشی از آنها موثر است. کمک به جوش خوردن استخوان نیز یکی از فواید درمانهای فیزیوتراپی محسوب میشود. شاید بپرسید فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان چه کمک میکند؟! فیزیوتراپی در کلینیک و فیزیوتراپی در منزل در کاهش التهاب و تورم ناشی از شکستگی استخوان نقش به سزایی دارد. در این مطلب از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی خواهیم گفت فیزیوتراپی در بهبود استخوان شکسته چه کمکهایی میکند.
جوش خوردن استخوان بعد از شکستگی
استخوان شکسته به ویژه در کودکان به شکل شگفتانگیزی قابلیت جوش خوردن دارد. به طوری که چند هفته بعد از شکستگی استخوان ترمیم و بازسازی شده است. البته دوره درمان نهایی و کامل استخوان شکسته بیشتر از چند هفته به طول میانجامد. در این بین مواردی همچون:
- رژین غذایی سرشار از کلسیم و ویتامین دی
- گچ گرفتن
- استراحت و ورزشهای پیشنهادی پزشک
به درمان بهتر و سریعتر استخوان شکسته کمک میکند. در این گاهی نیز شاهد دیر جوش خوردن استخوان شکسته هستیم.
دیر جوش خوردن استخوان شکسته
گاهی اوقات فرآیند ترمیم استخوان شکسته به کندی پیش میرود. در چنین شرایطی توصیه میشود از فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان کمک گرفته شود. برای جوش خوردن استخوان چندین مرحله اعم از:
- کاهش التهاب
- تشکیل کالوس نرم
- تشکیل کالوس سخت
- بازسازی
باید طی گردد. سرعت ترمیم در شکستگی به شدت تروما و ضربه وارد شده بستگی زیادی دارد. گاهی التهابات و تورم در ناحیه شکستگی مانع از خونرسانی مناسب به ناحیه آسیب دیده میشوند. در نتیجه فرآیند ترمیم با سرعت بسیار کمی پیش میرود و به اصطلاح با دیر جوش خوردن استخوان مواجه هستیم. توجه داشته باشید که خونرسانی نقش بسیار مهمی در ترمیم بافتها و استخوانهای آسیب دیده ایفا میکند.
انواع شکستگی استخوان
نوع شکستگی استخوان در مدت زمان جوش خوردن و بهبود کامل آن نقش زیادی دارد. به همین خاطر شناخت انواع شکستگی استخوان میتوان درک درستی از پروسه درمان آن ایجاد کند. شگستگیهای مختلف استخوان اعم از:
- شکستگی عرضی: در این نوع شکستگی ناحیه آسیب دیده در عرض استخوان قرار دارد.
- شکستگی استرسی: در نوع استرسی، شکستگی بسیار نازک یا به اصطلاح موگرفتگی در استخوان ایجاد میشود.
- شکستگی مایل: اگر خط شکستگی مایل باشد به آن شکستگی مایل گفته میشود. فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان در بیشتر انواع شکستگی موثر و کارآمد است.
- شکستگی ترکهای: گاهی یک طرف استخوان شکسته و سمت دیگر آن مانند شاخه درخت خمیده میشود.
- خرد شدن استخوان: در این نوع شکستگی، استخوان به چند تکه تقسیم شده و از هم جدا میشود.
این موارد از شایعترین انواع شکستگی استخوان محسوب میشوند. شکستگیهای دیگری با نام آولژن- مارپیچی و فشاری نیز وجود دارند که نسبت به موارد فوق شیوع کمتری دارند.
جوش خوردن استخوان به کمک فیزیوتراپی
در فیزیوتراپی روشهای مختلفی وجود دارد که به جوش خوردن بهتر و سریعتر استخوان در افراد کمک میکند. در این بخش به دو شیوه اصلی در فیزیوتراپی که بیشترین کاربرد برای جوش خوردن استخوان را دارند اشاره میکنیم. این روشها با بهترین تجهیزات و با حضور متخصصین مجرب فیزیوتراپی در کلینیک دکتر مربوطی انجام میشوند.
1- فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان با لیزر پرتوان
یکی از شیوههای بسیار پیشرفته که در جوش خوردن استخوان نقش مهمی دارد استفاده از لیزر پرتوان است. قدرت بالای لیزر پرتوان اثرات مثبت قابل توجه بر بهبود شکستگی استخوان دارد. اثرات لیزر پرتوان در شامل موارد ذیل میباشد.
- سلولهای استخوانی تحریک شده و رشد بیشتری داشته باشند. این کار از طریق بالا بردن متابولیسم سلولی و تولید atp انجام میگیرد.
- جریان خون در ناحیه شکستگی افزایش پیدا کند. اشاره کردیم که جریان خون از اصلیترین فاکتورهای بهبود شکستگی محسوب میشوند.
- کاهش التهاب و تورم در ناحیه شکستگی استخوان که نقش زیادی در بهبود پروسه خونرسانی دارد.
علاوه بر این موارد از لیزر پرتوان برای تسکین درد ناشی از شکستگی استخوان هم استفاده میشود. برای استفاده از این متد درمانی مشاورین کلینیک فیزیوتراپی مربوطی راهنماییها و اطلاعات تکمیلی را در اختیار شما قرار میدهد. شما میتوانید از طریق سایت مجموعه برای دریافت مشاوره و رزرو وقت معاینه اقدام کنید.
2- فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان با مگنت تراپی
در این روش از اثرات میدانهای مغناطیسی روی بدن به منظور ترمیم استخوان شکسته استفاده میشود. مگنت تراپی در فیزیوتراپی به کمک دستگاههای مخصوصی انجام میگیرد و باید توسط متخصص به کار رود. بررسیها نشان دادهاند این روش درمان برای بهبود و جوش خوردن استخوان شکسته تاثیر زیادی دارد. از این رو از شیوههای اصلی درمان فیزیوتراپی در شکستگی استخوانی محسوب میشود. مگنت تراپی با دو مکانیسم به جوش خوردن استخوان در بیمار کمک میکند.
- مکانیسم اول ایجاد جریان الکتریکی در استخوان و کمک به فعالیت سلولی در ناحیه آسیب دیده است. در نتیجه این مکانیسم پروسه جوش خوردن و ترمیم استخوان شکسته سرعت بیشتری پیدا میکند.
- مکانیسم دوم تاثیر امواج مغناطیسی بر روی فرآیندهای التهابی در ناحیه شکستگی استخوان میباشد. این مکانیسم خونرسانی در ناحیه مذکور را بهتر کرده و به جوش خوردن استخوان کمک زیادی میکند.
از دیگر روشهای درمان فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان میتوان به:
- کامپرش تراپی یا استفاده از فشار هوا به صورت متناوب
- تکار تراپی یا استفاده از جریانهای الکتریکی با فرکانس بالا
- EMS یا تحریک الکتریکی عضلات
- اولتراسوند تراپی یا استفاده از امواج صوتی
اشاره نمود. انتخاب بهترین شیوه درمان باید توسط متخصص فیزیوتراپی انجام شود.
مزایای فیزیوتراپی در بهبود شکستگی استخوان
تا اینجا اشاره کردیم که فیزیوتراپی در فرآیند جوش خوردن استخوان شکسته نقش به سزایی دارد. در این بخش به مزیتهای استفاده از فیزیوتراپی در پروسه درمان شکستگی استخوان اشاره میکنیم. جوش خوردن استخوان شکسته به کمک فیزیوتراپی مزیتهای مختلفی از جمله:
- کاهش درد در ناحیه شکستگی
- کاهش التهاب
- بهبود خونرسانی
- افزایش دامنه حرکتی در ناحیه شکستگی
- افزایش میزان تولید سلولهای استخوانی
- تسهیل در فرآیند نیروزایی استخوان شکسته
به همراه دارد.
سخن پایانی
برای استفاده از خدمات فیزیوتراپی برای جوش خوردن استخوان شکسته باید به کلینیکهای تخصصی و مجهز مراجعه نمایید. تجهیزات به روز و فناوریهای جدید در کنار متخصصین مجرب فیزیوتراپی در کلینیک مربوطی در اختیار شما قرار دارند. برای دریافت اطلاعات تکمیلی و رزرو وقت مشاوره از طریق سایت کلینیک اقدام نمایید.