زانو یکی از مفاصل مهم و با ارزش در بدن انسان است که تحرک بسیار زیادی در طول روز دارد. اهمیت و کاربرد زانو در بدن تا زمانی که دچار درد و ناراحتی نشود برای ما مشخص نخواهد بود. دردهای ناحیه زانو در افراد گاهی آنقدر شدید است که زندگی روزمره در فرد به طور کامل مختل میشود. بسته به علت درد ایجاد شده در زانو راهکارهای زیادی برای درمان آن وجود دارد. یکی از دلایل بروز درد در این ناحیه بیماری آرتروز زانو میباشد. از جمله شیوههای درمانی موثر برای بهبود این عارضه مگنت تراپی آرتروز زانو میباشد. اما بسیاری از ما اطلاعات کافی از این متد فیزیوتراپی برای بهبود درد زانو نداریم. با ما در این مقاله از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی همراه شوید تا این روش درمانی را بشناسید.
منظور از آرتروز زانو چیست؟
آرتروز عارضه و بیماری مربوط به مفاصل و بافت غضروفی بین آنها است. با گذشت زمان و تحلیل رفتن بافت غضروفی بین مفاصل در زانو استخوانها به یکدیگر نزدیکتر میشوند. نزدیک زیاد استخوانها در مفصل موجب سایش بین آنها شده و ایجاد تورم و درد میکند. در نتیجهی این سایش مفصل زانو توانایی جذب فشار را از دست خواهد داد. از این رو توانایی حرکت در این عضو کاهش یافته و دایره حرکتی فرد مبتلا محدود میشود. مهمترین عاملی که باعث ابتلای فرد به آرتروز زانو میگردد افزایش سن و پیری است. البته برخی از افراد جوان نیز به دلایل موروثی ممکن است به این بیماری دردناک مبتلا شوند. توجه داشته باشید که آرتروز زانو یک بیماری بسیار جدی محسوب میشود که میتواند منجر به تغییر شکل زانو گردد. مگنت تراپی آرتروز زانو یکی از راهکارهای موثر در درمان این بیماری در سنین مختلف است.
از کجا بدانیم که به آرتروز زانو مبتلا هستیم؟
یکی از پرسشهای مهم برای افرادی که در ناحیه زانو احساس درد میکنند چگونگی تشخیص ابتلا به آرتروز است. در این بخش نشانهها و علائمی که نشان میتواند نشان از ابتلا به آرتروز زانو باشد را بیان میکنیم. این علائم عبارتند از:
- دردهای شدید به ویژه زمان حرکت دادن زانو،
- بیحرکتی و خشکی زانو
- شنیدن صدا از زانو ( صدایی شبیه به تق تق یا قیژ قیژ)
- تورم و بزرگتر شدن مفصل زانو
- خالی کردن زانو
- محدودیت در حرکات معمول زانو
- ایجاد حالت خم شدگی در زانو
- تحلیل رفتن عضلات اطراف زانو
میباشند.
روشهای درمان آرتروز زانو کدام است؟
بعد از اینکه علت درد و تورم در زانو آرتروز شناسایی شد باید نسبت به درمان اقدام نمود. به یاد داشته باشید که این تشخیص تنها از عهدهی پزشک متخصص بر میآید. روشها و متدهای درمانی مختلفی وجود دارند که بسته به شرایط بیمار میتوان استفاده کرد. از جمله این شیوههای درمانی میتوان:
- درمانهای دارویی و استفاده از انواع غضروف سازها
- فیزیوتراپی و مگنت تراپی آرتروز زانو
- تزریق کردن ژل
- تزریق کردن PRP
اشاره نمود. در ادامه با مگنت تراپی برای درمان مشکل آرتروز زانو بیشتر آشنا خواهیم شد.
درمان آرتروز زانو با مگنت تراپی:
در این شیوه درمانی بدون اینکه نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد آرتروز زانو بیمار بهبود پیدا میکند. در این متد درمانی فیزیوتراپی با نفوذ میدانهای مغناطیسی پالسی به غشای سلولی درد و تورم کاهش پیدا میکند. علاوه بر آن به کمک تحریک عروق خونی در زانو فرآیند خون رسانی به شکل بهتری انجام میگیرد. هر چه خون رسانی بهتری به عضو انجام گیرد ریلکسیشن بیشتری در آن مشاهده میگردد. در این شیوه بازسازی سلولی در زمان کوتاهتری نسبت به دیگر شیوههای درمان انجام میگیرد. از دیگر شاخصههای مگنت تراپی بدون خطر و عارضه بودن آن میباشد.
انواع مگنت تراپی آرتروز زانو کدام است؟
این متد درمانی که در فیزیوتراپی برای بهبود درد و بیماریها کاربرد دارد برگرفته از یک پدیده طبیعی است. بر اساس این پدید طبیعی بعضی از مواد قادر هستند تا یکدیگر را جذب کرده و به سمت کشیده شوند. میدان مغناطیسی که در مگنت تراپی مورد استفاده قرار میگیرد بسته به تشخیص فیزیوتراپیست میتواند یکی از انواع زیر باشد.
1- میدان مغناطیسی نادر زمین:
این میدان مغناطیسی و به اصطلاح مگنت نسبت به فلزات قدرت بیشتری دارد. مگنت تراپی نادر زمین عموما از یک آلیاژ فلزی که از آهن و نئودیمیوم کربن تشکیل میشود. در این شیوه مگنت تراپی به کمک دستبند و دستکش به کار میرود و فرد در منزل آن را به کار میبرد.
2- مگنت تراپی پالسی:
در این شیوه میدانهای مغناطیسی به کمک یک ژنراتور تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرند. این میدانهای مغناطیسی توانایی بالایی در کاهش داد دردهای استخوانی ناشی از آرتروز زانو دارند. مگنت تراپی پالسی که بیشتر در کلینیکهای فیزیوتراپی و با دستگاه انجام میگیرد در 78 درصد اوقات موفق بوده است.
مگنت تراپی آرتروز زانو در منزل:
مگنت تراپی پالسی که نتیجه بسیار زیادی در بهبود بیماری آرتروز زانو دارد باید توسط فیزیوتراپیست متخصص انجام گیرد. چرا که تنظیم دقیق نوع و شدت امواج نیاز به دانش و مهارت بالایی در این شیوه درمان فیزیوتراپی دارد. این خدمات به طور جامع در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی انجام میگیرد. در پارهای از اوقات برای بیمار به خصوص اگر سالمند باشد حضور در کلینیک فیزیوتراپی کار دشواری است. در این شرایط بهتر است از خدمات فیزیوتراپی در منزل و با حضور متخصص فیزیوتراپ استفاده شود. متخصص فیزیوتراپی کلینیک کلینیک مربوطی با تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز در زمان تعیین شده در منزل بیمار حاضر خواهد شد و اقدام به فیزیوتراپی زانو در منزل خواهد کرد. بیمار نیز با سهولت هر چه تمام جلسات درمانی خود را در منزل و توسط متخصص فیزیوتراپی دریافت میکند.
طول دوره درمان مگنت تراپی آرتروز زانو چقدر است؟
این شیوه درمانی برای بهبود آرتروز زانو هیچ دردی برای فرد مبتلا به آرتروز زانو به همراه ندارد. تعداد جلسات مورد نیاز برای فرد بیمار نیز بسته به وضعیت وی و تشخیص پزشک متغیر است. اما در حالت کلی بیماران برای درمان کامل این بیماری به 5 الی 10 جلسه درمانی با مگنت نیاز دارند. هر جلسهی مگنت تراپی برای درمان آرتروز زانو نیز بین 10 الی 30 دقیقه زمان میبرد. این بازهی زمانی به شدت و قدرت مگنت و مغناطیس مورد استفاده بستگی دارد.