امروزه با افزایش آلودگی هوا و سیگار کشیدن زیاد، بیماریهای تنفسی خیلی بیشتر شده. متاسفانه خیلی از بیماران نمیتونن به بیمارستان یا مطب برن تا ریهشون رو درمان کنن. به همین خاطر، دنبال فیزیوتراپی در خونه هستن. با این فیزیوتراپی در منزل میتونید نفس کشیدنتون رو بهتر کنید و به زندگی عادیتون ادامه بدید.
مشکلات در تنفس معمولی، دردسرهای زیادی به بار میاره و باعث میشه نتونید کارهای روزمرهتون رو بهخوبی انجام بدید. این بیماری میتونه روی راه رفتن، صحبت کردن و حتی غذا خوردن هم تاثیر بذاره. چون تنفس یکی از حیاتیترین کارهاست، با انجام تمرینات و تکنیکهای خاص، میتونید عضلات تنفسیتون رو تقویت کنید. تو این مقاله، همراه کلینیک فیزیوتراپی مربوطی باشید تا با حرکات فیزیوتراپی ریه در خونه بیشتر آشنا بشید. همچنین تو این مرکز، فیزیوتراپی قفسه سینه هم انجام میشه.
فیزیوتراپی ریه یعنی چی؟
فیزیوتراپی شامل حرکات و راهکارهایی هست که به درمان بیماریهای عضلانی کمک میکنه. این روش درمانی رو میشه یه مجموعه از تکنیکها دانست که به تقویت عضلات شما کمک میکنه. ریه یکی از مهمترین بخشهای بدن ماست و باید به درست کار کردنش خیلی توجه بشه.
اگر نمیتونید به بیمارستان یا مطب برید، میتونید فیزیوتراپی ریه رو تو خونه انجام بدید. این روش درمانی برای کسایی که ریهشون ضعیف شده یا مشکلات جدی تنفسی دارن، توصیه میشه. تو فیزیوتراپی ریه، ترشحات خارج میشه و فرد راحتتر نفس میکشه.
مزایای فیزیوتراپی ریه در منزل
فیزیوتراپی ریه در خونه مزایای زیادی داره. از مهمترین مزیتهاش میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینههای رفت و آمد
- امکان انجام تمرینهای مختلف تو خونه برای باز کردن راههای تنفسی
- بهبود عملکرد قفسه سینه با تحریکش
- آزادسازی و رفع اسپاسم عضلانی قفسه سینه
- رفع ترشحات ریه برای آزادسازی مسیر تنفس
- کمک به دم و بازدم بهتر و داشتن تنفس قوی
نکات مهم فیزیوتراپی ریه در منزل
انجام فیزیوتراپی ریه تو خونه خیلی مهمه و مزایای زیادی داره، اما قبلش باید به این موارد دقت کنید؛ چون اگر یکی از این موارد وجود داشته باشه، بهتره فیزیوتراپی ریه در خونه انجام نشه:
- اگر شکستگی قفسه سینه یا دنده دارید
- اگر عمل جراحی مغز یا سر داشتید
- اگر خون زیادی تو خلط دارید
- اگر آسم شدید دارید
- اگر بیماریهای عروقی دارید
- اگر تومورهای سرطان دارید
- اگر ضعف عضلانی سیستم تنفسی دارید
- اگر بیماری ایسکمی قلبی دارید
تکنیکهای فیزیوتراپی ریه در منزل
فیزیوتراپیستها برای فیزیوتراپی تو خونه، تکنیکهای خاصی دارن که به بهبود تنفس کمک میکنه. از حرکات این روش درمانی که متخصصین توصیه میکنن، میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه ایجاد کننده نوسان: این دستگاه با خارج کردن خلط از مجاری تنفسی، باعث میشه در بازدم نوسان ایجاد بشه و خلط از طریق سرفه خارج بشه.
- دستگاه ایجاد فشار در مجاری تنفسی: این دستگاه فشار ایجاد میکنه تا دم و بازدم بهتر بشه. بعد از اون، پزشک مجاری تنفسی رو تحریک میکنه تا با سرفه، مخاط رو خارج کنه و نفس کشیدن رو آسون کنه.
همچنین از تکنیکهای موثر دیگه تو فیزیوتراپی ریه از جمله: ماساژ، پرکاشن، ساکشن، شیکینگ، ویبریشن، موبیلیزاسیون، مانیپولاسیون و تخلیه وضعیتی استفاده میشه. علاوه بر این، برای تقویت سیستم عضلانی مجاری تنفسی، از روشهای زیر هم استفاده میشه:
- تنفس لب غنچهای
- افزایش استقامت
- تنفس دیافراگمی
- افزایش انعطافپذیری
- افزایش قدرت
بیماران هدف فیزیوتراپی ریه در منزل
انجام فیزیوتراپی ریه تو خونه برای بیماران خاصیه. ازجمله بیمارانی که شرایط لازم رو برای این فیزیوتراپی دارن، میشه به این افراد اشاره کرد:
- افراد مبتلا به عفونتهای آمفیزم و پنومونی
- افرادر دارای تومور ریه
- افراد مبتلا به آسم
- افراد با عملهای شکمی
- افراد مبتلا به برونشیت مزمن
- کودکان با مشکلات تنفسی مادرزادی
اهداف انجام فیزیوتراپی ریه در منزل
فیزیوتراپی ریه تو خونه اهداف خاصی داره. از مهمترین اهداف درمانی این روش میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- بازتوانی قدرت تنفسی ریه
- اصلاح الگوی تنفسی
- تقویت عضلههای دستگاه تنفسی
- جلوگیری از انسداد راههای تنفسی
- تحریک رفلکس سرفه
- تخلیه ترشحات مجاری دستگاه تنفسی و ریه
- جلوگیری از تجمع ترشحات ریوی
- پیشگیری از تغییر شکلهای وضعیتی
- بهبود استقامت برای فعالیتهای روزمره
- کاهش درد و اسپاسم
- بهبود گردش خون
- جلوگیری از عفونتهای ریوی
مدت زمان انجام فیزیوتراپی ریه در منزل
مدت زمان انجام فیزیوتراپی ریه تو خونه بستگی به وضعیت بیمار داره. ولی بهطور کلی، این درمان تو یک هفته و در 3 جلسه انجام میشه. اگر هر مشکلی پیش اومد، باید جلسات رو متوقف کنید چون این نوع فیزیوتراپی خیلی سنگینه. مشکلاتی مثل وجود خلط خونی، درد حین فیزیوتراپی، سرگیجه، تهوع و نفس نفس زدنهای مکرر از جمله این مشکلاتن.
سخن پایانی
الان بیماریهای ریوی و تنفسی خیلی زیاد شدن. یکی از دلایل اصلیش، آلودگی هواست. ولی تغذیه نامناسب و کم تحرکی هم میتونه عضلات سیستم تنفسی رو ضعیف کنه. فیزیوتراپی ریه یکی از بهترین درمانها برای افزایش تنفس آدمهاست. بعضی بیماران به خاطر سن و مشکلهای دیگه، نمیتونن تو بیمارستانها و مطبها منتظر بمونن.
به همین دلیل، کلینیک فیزیوتراپی مربوطی تو تهران بهترین شرایط رو برای بیمارانش فراهم کرده تا با تکنیکها و روشهای موثر حرکات فیزیوتراپی ریه در خونه، مشکلاتشون رو حل کنند.
سوالات متداول
انواع تکنیکهای حرکات فیزیوتراپی ریه در منزل کدوماند؟
استفاده از دستگاه فشار در مجاری تنفسی، دستگاه نوسان، ماساژ، پرکاشن، ساکشن، شیکینگ، ویبریشن، موبیلیزاسیون، مانیپولاسیون و تخلیه وضعیتی از بهترین تکنیکها در فیزیوتراپی خونهاند.
در چه مواردی نمیشه از فیزیوتراپی ریه در منزل استفاده کرد؟
این روش برای بیمارانی که عمل جراحی مغز و سر داشتن، شکستگی قفسه سینه، آسم شدید، خون زیاد در خلط، بیماران قلبی و ریوی حاد و با تومورهای سرطانی، توصیه نمیشه چون ممکنه مشکلات زیادی به وجود بیاره.
انجام فیزیوتراپی ریه در منزل چه مزایایی داره؟
کاهش هزینههای رفت و آمد، امکان انجام تمرینهای مختلف در خونه برای بازکردن راههای تنفسی، بهبود عملکرد قفسه سینه از طریق تحریک، آزادسازی اسپاسمهای عضلانی، رفع ترشحات ریه، کمک به دم و بازدم بهتر و تقویت تنفس، از مهمترین مزیتهای فیزیوتراپی ریه در خونهاند.