ساییدگی مهرههای گردنی یا آرتروز گردن یک بیماری تخریبی پیشرونده میباشد. این عارضه سفتی در گردن و آسیبهای تدریجی برای نخاع را به همراه دارد. در نتیجه باید جدی گرفته شود و به سرعت برای درمان آن اقدام شود. علاوه بر روشهای جراحی و تهاجمی از برخی متدهای فیزیوتراپی نیز برای بهبود این مشکل میتوان کمک گرفت. در این مطلب از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی به فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن میپردازیم. چنانچه شما یا عزیزانتان به این مشکل مبتلا هستید این مطلب را از دست ندهید.
منظور از ساییدگی گردن چیست؟
ساییدگی گردن حالتی است که استخوانها و مفاصل و دیسکها در ستون فقرات گردن درد کنند. این مشکل با نامهای دیگری نظیر بیماری مفصلی دژنراتیو یا اسپوندیلوز سرویکال نیز شناخته میشود. متاسفانه با افزایش سن به عنوان یکی از نشانههای پیری در افراد زیادی ساییدگی گردن مشاهده میگردد. اسپورهای ایجاد شده ناشی از پوکی استخوان هم میتواند این عارضه را ایجاد کنند. بیرون زدن اعصاب نخاعی و گرفتگی در ستون فقرات گردن از اصلیترین نشانههای این بیمار به شمار میروند. گاهی از اوقات نیز یک مهره گردن به سمت دیگری حرکت کرده و پروسه آسیب معکوس میگردد. فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن یکی از درمانهای موثر و کارآمد به شمار میرود. پس به محض مشاهده علائم و دردهای این ناحیه به فیزیوتراپیست مجرب مراجعه نمایید.
ساییدگی گردن در چه افرادی شایعتر است؟
ساییدگی یا آرتروز گردن شرایطی است که در آن دیسکها و مفاصل و استخوان این ناحیه درگیر میشوند. در قسمتهای پیشین اشاره کردیم که این عارضه یکی از نشانهها پیری و افزایش سن در افراد به شمار میرود. در نتیجه بیشتر در سالمندان و افراد میانسال ساییدگی گردن ایجاد میشود. در نتیجه با بالا رفتن سن درد در ناحیه گردن بیشتر شایع بوده و دیده میشود.
عوامل ایجاد کننده ساییدگی گردن:
پیش از آن که به متدهای فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن بپردازیم باید بدانیم چرا ایجاد میشود. به غیر از افزایش سن که باعث تحلیل رفتن مهرههای گردن میشود عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری سهیماند. در این بخش به برخی از این دلایل بروز ساییدگی گردن شاره خواهیم کرد.
1- ژنتیک:
ژنها در بیماریها و وضعیت سلامت بدن ما سهم بزرگی دارند. تحقیقات نشان داده است که ژنها یکی از عوامل احتمالی ابتلا به ساییدگی گردن در افراد میباشند. در نتیجه برخی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به فرسودگی مهرههای گردن و ساییدگی در این ناحیه هستند.
2- شغل:
از دیگر فاکتورهای موثر در ایجاد ساییدگی گردن شغل افراد میباشد. اغلب مشاغلی که نیاز به تکرار عمل مشخصی دارند فرد را به آرتروز گردن مبتلا میکنند. همچنین مشاغلی که در آن فرد اجسام سنگین بلند میکند نیز ایجاد ساییدگی در ناحیه گردن خواهند کرد.
3- وزن بالا:
یکی از مشکلات و آسیبهای ناشی از اضافه وزن ساییده شدن مهرههای گردن فرد است. وزن بالا در مهرههای گردن استرس بالاتری ایجاد کرده و شانس ابتلا را بیشتر میکنند. در واقع التهابات ایجاد شده در ناحیه گردن افرادی که زن بالا دارند بیشتر است. فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن ناشی از اضافه وزن نیز موثر میباشد.
4- آسیبدیدگی:
اگر مفصل گردن شما زخمی شده و دردناک است احتمال التهاب در غضروفهای آن وجود دارد. بسیاری از اوقات کنار گذاشتن ورزش میتواند منجر به ساییدگی در مهرههای گردن فرد گردد.
فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن چه کمکی میکند؟
واقعیت این است که هیچ درمان قطعی برای درمان این عارضهی دردناک در افراد وجود ندارد. با این همه متدهای درمانی فیزیوتراپی میتواند علائم و درد ناشی از ساییدگی گردن را کاهش دهد. به همین خاطر توصیه میشود در صورت بروز دردهای ناحیه گردن و شانه به فیزیوتراپ مجرب مراجعه کنید. روشهای درمان فیزیوتراپی در کاهش و تسکین دردهای مفصلی و عضلانی در بخشهای مختلف بدن عملکردی ایدهآل دارند. فیزیوتراپ با تقویت نمودن مهرههای گردن از پیشرفت بیماری ساییدگی گردن جلوگیری میکند.
متدهای فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن:
فیزیوتراپها از روشهای درمانی مختلفی جهت رفع علائم و درد ناشی از ساییدگی گردن کمک میگیرند. در این بخش از مقاله به تعدادی از روشهای مورد استفاده توسط فیزیوتراپهای کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کلینیک مربوطی اشاره خواهیم کرد. این متدها برای بهبود این عارضه در مهرههای گردن شناخته شده و موثر هستند.
1- کمپرسهای سرد و گرم:
یکی از درمانهای در دسترس استفاده از کمپرس گرم و سرد برای بهبود درد در گردن است. اسپاسم عضلانی ناشی از ساییدگی مهره گردن از این طریق کاهش خواهد یافت. تراپیست شما از این روش برای مدت دو ساعت و در بازهی 10 تا 20 دقیقه استفاده میکند. کمپرس سرو و گرم بیشتر در مراحل اولیهی ابتلا به ساییدگی گردن کاربرد و اثر دارد.
2- الکتروتراپی:
این شیوهی درمان به کمک تحریک سلولهای عصبی پوست انجام میگیرد. متخصص فیزیوتراپ از ارتعاشات الکتریکی برای کاهش درد استفاده میکند. در واقع سیگنالهای مغزی به کمک ارتعاشات الکتریکی برانگیخته میشوند و فرد درد کمتری حس میکند. توجه داشته باشید که امکان بهرهمندی از این متد فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن در منزل نیز وجود دارد. با تکمیل فرم مربوطه در سایت کلینیک فیزیوتراپی کلینیک مربوطی خدمات فیزیوتراپی زیادی را در منزل دریافت خواهید کرد.
3- درمان ساییدگی گردن با اولتراسوند:
در این روش به کمک امواج صوتی گرمایی عمیق در ناحیه مهرههای گردن ایجاد میکنند. این متد درمانی در فیزیوتراپی برای تسکین دادن دردهای مزمن کارایی و کاربرد زیادی دارد.
4- آب درمانی یا هیدروتراپی:
راه رفتن در آب گرم و شنا در آن به کاهش علائم و دردهای ناشی از ساییدگی گردن کمک میکنند. درمان کننده بودن آب از هزاران سال پیش در بین بشر شناخته شده است. فیزیوتراپها نیز از این خاصیت شفابخش آب برای بهبود دردهای مختلف کمک میگیرند.
هدفهای درمانی ساییدگی گردن در فیزیوتراپی چیست؟
یک فیزیوتراپ مجرب اهداف زیر را در متدهای درمانی خود جهت بهبود ساییدگی گردن دنبال میکند. این اهداف درمانی اعم از:
- بهبود یافتن حرکتهای گردن در شخص مبتلا به ساییدگی گردن
- تسکین و کاهش درد در گردن مبتلا به ساییدگی مهره
- کم کردن میزان سفتی عضلات در این ناحیه
- بازیابی توانایی لازم برای انجام کارها و فعالیتهای روزانه
میباشند.
سخن پایانی:
فیزیوتراپی برای ساییدگی گردن یکی از روشهای پیشنهادی توسط اکثر پزشکان متخصص در این حوزهی کاری است.