یکی از مراحل مهم در رشد کودکان مرحله راه رفتن است. تمام کودکان بر اساس یک الگوی رشد و در چهارچوبهای مشخصی این مسیر را طی میکنند. در این بین برخی از کودکان مشکلاتی برای راه رفتن پیدا میکنند که نیاز به درمان دارد. یکی از شیوههای موثر کمک گرفتن از فیزیوتراپی است. آیا میدانید فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک چه کمکی میکند؟! کمک به تعادل و ایجاد اعتماد به نفس، از نقشهای مهم فیزیوتراپی در حل مشکل است. در این مطلب از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی با نقش متدهای فیزیوتراپی در کمک به راه رفتن کودکان آشنا میشوید.و برای بهبود روند فیزیوتراپی میتوانید با ما فیزیوتراپی در منزل را تجربه کنید.
سن راه رفتن کودک
کودکان برای راه رفتن همگی کم و بیش مسیر یکسانی را طی میکنند. بنابراین اطلاع از زمان مناسب راه رفتن و رشد نرمال اندامهای حرکتی نوزاد در شناخت مشکلات احتمالی موثر است. در این بخش پروسهای که نوزاد طی میکند تا قادر به راه رفتن باشد بیان کردهایم.
1- بدو تولد تا دو ماهگی
در این دوران نوزاد رفلکس راه رفتن بر میدارد. یعنی وقتی نوزاد را در حالت ایستاده قرار دهید، حالتی مشابه گام برداشتن به پاهای خود خواهد داد.
2- راه رفتن نوزاد در چهار ماهگی
در این دوران نوزاد قادر است سر و سینه خود را تا حدی بالا آورد. برای این کار نیز از دستهای خود کمک میگیرد و از عضلات دست و گردن استفاده میکند. در متدهای فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک به همه این مراحل توجه میشود.
3- راه رفتن کودک تا نه ماهگی
در این مرحله کودک ابتدا میآموزد که بنشیند. سپس تلاش میکند تا پروسه نشستن را بدون کمک و تکیهگاه انجام دهد. برای نشستن بدون کمک تکیهگاه تعادل و هماهنگی بین اندامهای مختلف بدن نیاز است. تمرین برای برقراری این تعادل به راه رفتن کودک در مراحل بعدی کمک زیادی میکند.
4- راه رفتن کودک تا دوازده ماهگی
در این مرحله از رشد کودک به کمک اشیا اطراف خود تلاش میکند از جایش بلند شود. حتی ممکن است به کمک دیگران چند قدم برداشته و راه برود. بعضی از کودکان در این دوران از مراحل رشد اولین قدمهایشان را نیز برمیدارند.
5- راه رفتن کودک در پانزده ماهگی
اغلب کودکان تا این سن قادر هستند راه بروند. با این همه هنوز برای راه رفتن کودکان دیر نشده و جای نگرانی نیست. با این همه پیشنهاد میشود اگر تا این سن کودک راه نمیرود با پزشک وی مشورت کنید. زیرا در صورت وجود مشکل هرچه زودتر فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک را شروع کنید بهتر است.
6- راه رفتن کودک در هجده ماهگی
در این کودک باید قادر باشد به درستی راه رفته و حتی از پلهها بالا برود. بنابراین اگر کودک تا این سن هنوز قادر به راه رفتن مناسب و کامل نیست باید به پزشک مراجعه کنید.
7- راه رفتن کودک در 24 ماهگی
وقتی کودک به دو سالگی نزدیک میشود نه تنها به خوبی راه میرود بلکه به خوبی میدود. گاهی حتی سرعت دویدن بچههای دو ساله از والدینشان هم بیشتر است.
چه مشکلاتی در راه رفتن کودک اثرگذار هستند؟
مشکلات راه رفتن کودک به معنای وجود اختلال در رشد حرکتی وی است. عوامل و دلایل مختلفی وجود دارند که باعث بروز این مشکلات در کودک میشوند. در ادامه به شایعترین عوامل و اختلالاتی که موجب بروز مشکلاتی در راه رفتن کودک میشود اشاره میکنیم.
1- آسیبهای سیستم عصبی مرکزی در کودک
سیستم عصبی مرکزی مسئولیت هماهنگی ارگانها و برنامهریزی برای حرکت را بر عهده دارد. هر آسیبی که به این بخش از بدن کودک وارد شود موجب اختلال در رشد و راه رفتن وی میشود. استفاده از فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک میتواند تا حد زیادی به حل این مشکل کمک کند. آسیبهای سیستم عصبی در کودکان گاهی در حین زایمان رخ میدهد. حتی در دوران جنینی وارد شدن ضربه به شکم مادر نیز میتواند موجب این مشکلات شود.
2- آسیب سیستم عصبی محیطی
رابط بین مغز کودک و نخاع با ارگانهای بدن سیستم عصبی محیطی است. آسیب به این سیستم روی راه رفتن کودک اثر گذاشته و آن را اختلال همراه میکند.
3- آسیبهای ارتوپدیک
رشد نکردن مناسب یا آسیب دیدگی سیستم اسکلتی و عضلانی نیز از دیگر عوامل موثر در بروز این مشکل هستند.
4- تاخیر حرکتی
تاخیر حرکتی نوعی اختلال محسوب میشود به درمانهای توانبخشی و فیزیوتراپی بهبود مییابد.
5- بیماری میوپاتی در کودکان
به مجموعهای بیماریهای عضلانی میگویند که در نهایت موجب تضعیف عضلات میگردد.
از دیگر عوامل ایجاد کننده در راه رفتن کودک به:
- صافی کف پا
- پنجه کبوتری
- زانوی پرانتزی
میتوان اشاره کرد.
تاثیر فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک
کودکان به دلایل مختلفی که در بخش قبلی ذکر شد با مشکلاتی در راه رفتن مواجه میشوند. با مراجعه به متخصصین فیزیوتراپی علت اصلی مشکل راه رفتن کودک شناسایی میشود. سپس بهترین متد و روش درمان فیزیوتراپی برای بهبود شرایط کودک انتخاب و اعمال میگردد. فیزیوتراپی به کودکان کمک میکند تا روند بهبودی را سریعتر طی کند. تجهیزات مختلفی نیز در متدهای فیزیوتراپی برای راه رفتن کودکان استفاده میشود که از جمله آنها میتوان به:
- لیزر پرتوان
- مگنت
- استیمولیتور
- سوزن خشک
اشاره کرد.
مزایای فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک
فیزیوتراپی کمک میکند مشکلاتی که در مسیر راه رفتن کودک وجود دارد رفع شود. از جمله فواید و مزایای فیزیوتراپی برای حل مشکل راه رفتن کودک میتوان به:
- افزایش قدرت عضلانی در کودک
- بهبود سرعت عصبدهی
- بهبود دامنه حرکتی
- تسهیل رشد حرکتی
- پیشگیری از عوارض احتمالی بیماریها
- پیشگیری از کوتاه شدن عضلات
- هماهنگی بین عضلات و اندامهای بدن کودک
اشاره نمود. برای دستیابی به این اهداف از اسباب بازیهای متحرک و موسیقی هم کمک گرفته میشود. توصیه میشود والدین صبورانه در کنار فیزیوتراپ کودک حضور داشته باشند و در مسیر بهبود کودک یاریگر باشند.
کلام پایانی
فیزیوتراپی برای راه رفتن کودک خدمات شایانی ارائه میکند. برای دریافت بهترین خدمات فیزیوتراپی و کمک حداکثری به راه رفتن کودک باید به بهترین مراکز مراجعه کنید. در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی بهترین تجهیزات روز و متخصصین مجرب فیزیوتراپ حضور دارند. ما در این مجموعه همه تلاش خود را برای حل مشکل راه رفتن کودکان عزیزمان میکنیم.