بزرگترین عصب بدن انسان سیاتیک نام دارد و بنا به دلایل مختلفی میتواند به دردهای مزمن دچار شود. تنگی کانال نخاعی و دیسک کمر از دلایل ابتلا به درد عصب سیاتیک میباشند. شدت درد در این عصب موجب شده تا افراد مبتلا به دنبال راهکاری برای تسکین باشند. آیا با تاثیر فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک آشنا هستید؟! خوشبختانه درد عصب سیاتیک با درمانهای فیزیوتراپی میتواند به طور کامل درمان شود. اگر شما نیز با درد عصب سیاتیک درگیر هستید به کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی مراجعه کنید. شیوههای درمان کارآمد و مدرن فیزیوتراپی برای درمان دردهای ناشی از عصب سیاتیک در این کلینیک انجام میشوند.و ما در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی خدماتی از جمله فیزیوتراپی در منزل و در مطب را ارائه میدهیم.
عصب سیاتیک Sciatic Nerve
سیاتیک در پزشکی به درد ناشی از عصب سیاتیک اشاره دارد. این رشته عصب از بزرگترین عصبهای بدن انسان محسوب میشود. دردهای سیاتیک بر اثر آسیب دیدن این عصب در بدن ایجاد میگردد. بسیاری از دردهای پشت و باسن مربوط به درگیری و آسیبهای این عصب بزرگ میباشند. این دردها گاهی تا انگشتان پا نیز امداد پیدا میکنند. درمان دردهای ناشی از این عصب را میتوان یکی از چالشهای بزرگ درمانگرها به شمار آورد. در شرایطی که فرد ایستاده یا نشسته است شدت دردهای سیاتیک نیز بیشتر خواهد شد. در اغلب اوقات این دردها در یک پا بروز پیدا میکنند. اما مواردی از ابتلای هر دو پا به دردهای عصب سیاتیک نیز مشاهده شده است. این نوع دردها هم به صورت یکباره و هم تدریجی در افراد بروز پیدا میکنند. در هر حال دلیل اصلی سیاتیک تحریک و فشار و آسیب وارده روی عصب سیاتیک است.
دلایل آسیب عصب سیاتیک
فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک نقش بسیار پررنگی دارد. اما باید قبل از پرداختن به درمانهای فیزیوتراپی با دلایل آسیب دیدن عصب سیاتیک آشنا شویم. بیشترین علت تحریک عصب سیاتیک التهاب در این ناحیه میباشد. در نتیجه اگر از نظر ساختاری در شرایط تحریک کننده عصب سیاتیک قرار بگیرید دردهای ناشی از آن شروع میشود. برآمدگی دیسک بین مهرهای در کمر و فتق را میتوان شایعترین دلیل سیاتیک دانست. تنگی کانال نخاعی که بیشتر در افراد مسن بروز میکند هم از دیگر دلایل این دردها میباشد. از دیگر دلایل آسیب عصب سیاتیک و شدت گرفتن درد ناشی از آن اسپاسم عضلانی است. اسپاسمهای عضلانی در ناحیه لگن و کمر میتواند منجر به درد سیاتیک گردد. فعالیت بدنی در اشخاصی که علائم سیاتیک قبلی را دارند موجب شدید شدن درد میشود. اما برای کسانیکه علائم قبلی از درد سیاتیک ندارند فعالیت بدنی موجب کاهش درد میشود.
علائم درد ناشی از عصب سیاتیک
برای آغاز درمانهای فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک باید با نشانههای آن آشنا بود. دردهای سیاتیک دارای نشانههایی از جمله:
- بیحس شدن
- سوزش وگزگز در پا
- ضعف عضلانی در نواحی درگیر
- احساس گرما یا سرما در پا
- اختلال در راه رفتن فرد مبتلا
- رفلکسهای حرکتی در پارهای از اوقات
هستند. توجه داشته باشید که گاهی این علائم به صورت ترکیبی در افراد مبتلا به سیاتیک بروز پیدا میکند.
راههای جلوگیری از درد سیاتیک
در این بخش راهکارهایی برای جلوگیری از بروز این درد به افراد مبتلا ارائه میکنیم. برای بلند کردن اجسام از تکنیکهای مناسبی استفاده کنید. تمرینات منظم و مناسب برای تقویت عضلات نیز در جلوگیری از درد سیاتیک موثر میباشند. ایستادن و نشستنهای طولانی میتواند موجب بروز درد سیاتیک در فرد مبتلا شود. قبل از اینکه از ماهیچهها برای فعالیت بدنی نظیر ورزش استفاده شود باید به خوبی گرم شوند. فعالیتهای بدنی مانند پیچ خوردن و خم شدن موجب درد سیاتیک میشود. پس تا جایی که امکان دارد از انجام این حرکات آن هم به صورت ناگهانی خودداری کنید.
تشخیص درد عصب سیاتیک
استفاده از فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک مستلزم تشخیص دست این عارضه است. برای تشخیص درد عصب سیاتیک باید به پزشک متخصص مراجعه نمود. راهکارهایی که پزشک برای تشخیص بهتر درد عصب سیاتیک انتخاب میکند شامل موارد زیر است.
1- بررسی سوابق پزشکی بیمار
اغلب اوقات توجه به سابقه پزشکی بیمار کمک زیادی به تشخیص درد عصب سیاتیک میکند. بیمارانی که از یک الگوی درد مشخص شکایت میکنند به این درد مبتلا هستند.
2- تصویربرداری از ستون فقرات و کمر
تصویربرداریهای مختلفی از جمله سی تی اسکن و MRI برای تشخیص درد ناشی از عصب سیاتیک به کار میآیند.
درمان درد عصب سیاتیک
گفتیم که تحریک عصب سیاتیک عامل اصلی بروز دردهای سیاتیک هستند. بنابراین عاملی که موجب تحریک این عصب شده در درمان آن نیز موثر است. دلایلی که موجب تحریک عصب سیاتیک میشوند شامل:
- آسیبدیدگی مفصل
- تحلیل رفتن مفصل
- کشش عضلانی
- فشرده شدن و صدمات ناشی از آن
میباشد. درمان دردهای ناشی از عصب سیاتیک از استراحت و تحرک محتاطانه تا فیزیوتراپی یا جراحی متغیر است. البته جراحی در موارد نادری از درگیری عصب سیاتیک انجام میشود. اصلیترین درمان برای بهبود دردهای سیاتیک، فیزیوتراپی در کلینیکهای معتبر است.
فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک چه کمکی میکند؟
فیزیوتراپی را میتوان از درمانهای موثر و اصلی در بهبود درد سیاتیک دانست. متدهای مختلفی که در فیزیوتراپی انجام میشود به تسکین و بهبود دردهای سیاتیک کمک شایانی میکند. به شرط آنکه دوره درمان به طور کامل طی شود و همکاری لازم با فیزیوتراپ صورت گیرد. انجام تمرینات قدرتی بخشی از درمانهای لازم برای بهبود دردهای سیاتیک میباشد. متدهای درمانی فیزیوتراپی کمک میکنند جریان خون گردش بیشتری پیدا کند. در نتیجه با موجب شل شدن عضلات و ترشح اندورفین در بدن شده و درد تسکین مییابد. در کنار متدهای درمانی مختلفی که در فیزیوتراپی برای بهبود سیاتیک به کار میرود اقداماتی نظیر:
- کاهش وزن
- ترک سیگار
- تغذیه مناسب
میتواند به فرد مبتلا در کاهش درد سیاتیک کمک کند. در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی بهترین شیوههای درمان درد عصب سیاتیک برای بهبود بیماران انجام میشوند. اطلاعات تکمیلی برای مراجعه و معاینه توسط فیزیوتراپ مجرب کلینیک در سایت مجموعه درج شده است.
کلام پایانی
دردهای ناشی از تحریک عصب سیاتیک بسیار دردناک و آزاردهنده هستند. از این افراد برای بهبود شرایط خود و رهایی از درد سیاتیک به دنبال راهکارهای موثر میباشند. در کلینیک فیزیوتراپی دکتر مربوطی میتواند بهترین درمانهای فیزیوتراپی برای تسکین درد عصب سیاتیک را دریافت کنید.