یکی بیماریهای نسبتا رایج در بین مردم پای پرانتزی یا ژنوواروم میباشد. در این بیماری پاهای فرد مبتلا حالتی شبیه به کمان و پرانتز پیدا میکند. آیا میدانید درمان زانو پرانتزی با فیزیوتراپی از بهترین متدها جهت اصلاح این مشکل است؟! در بین راهکارهای مختلف قطعا درمانهای فیزیوتراپی از کارایی بیشتری برای این عارضه برخوردار هستند. در این مقاله از کلینیک فیزیوتراپی مربوطی درباره این بیماری و کمکی که فیزیوتراپی به درمان آن میکند پرداختهایم.کلینیک فیزیو تراپی مربوطی خدمات زیادی از جمله فیزیوتراپی در منزل را ارائه میدهد
زانو پرانتزی چیست؟
به بیماری که در آن زانوها حالت خمیده دارند و به هم نمیرسند زانو پرانتزی گفته میشود. در این بیماری حتی در صورت نزدیکی کامل مچ دو پا باز بین زانوها فاصله وجود دارد. این عارضه در سنین مختلف و در جنسیتهای متفاوت دیده میشود. در نوزادان اغلب به دلیل کوچک بودن فضای داخل رحم این بیماری مشاهده میشود. در بسیاری از اوقات در سنین 12 تا 18 ماهگی با راه رفتن کودک زانوی پرانتزی نیز از بین میرود. در واقع تعداد زیادی از موارد این عارضه به خودی خود و با طی دوران رشد اصلاح میشوند. البته در پارهای از اوقات زانو پرانتزی نشان دهنده وجود یک بیماری دیگر نظیر آرتروز زانو یا لگن است. بنابراین لازم است کسانی که به این عارضه مبتلا هستند حتما توسط پزشک معاینه شوند.
علت به وجود آمدن زانوی پرانتزی
پیش از اینکه برای درمان زانو پرانتزی با فیزیوتراپی اقدام کنید باید بدانید که دلیل ابتلا به این عارضه چیست؟! توجه داشته باشید که این بیماری مربوط به سن و جنسیت خاصی نیست. همچنین دلایل بروز پای پرانتزی در افراد مختلف با هم متفاوت میباشد. دلایل بروز این عارضه که شکل زانوها را از حالت عادی خارج میکند شامل موارد زیر است.
1- ژنتیک
ژنتیک را میتوان مهمترین و اصلیترین عامل در ایجاد زانوی پرانتزی معرفی نمود. بسیاری از مبتلایان به این عارضه از سنین کودکی و به شکل مادزادی دچار ژنوواروم هستند. توجه داشته باشید که این بیماری بعد از 18 ماهگی به خودی خود درمان نخواهد شد. همچنین درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالی بسیار سختتر از کودکی است. پس هرچه زودتر برای درمان زانو پرانتزی با فیزیوتراپی اقدام شود نتیجه بهتری به دست میآید.
2- نوع راه رفتن
زانوی پرانتزی در کودکانی که زود راه رفتن را آغاز میکنند شایعتر است. همچنین دیر از پوشک گرفتن کودکان نیز در ایجاد حالت پرانتزی در زانو موثر است.
3- بیماری آرتروز زانو
ساییدگی مفصل زانو و فرسایش این ناحیه موجب بروز بیماری آرتروز میشود. آرتروز اغلب افراد سن بالا را درگیر کرده و میتوان زانو را پرانتزی کند.
4- بیماری بلانت
این بیماری بسیار نادر است و موجب رشد غیر عادی ساق پای کودکان میگردد. در واقع ساق پا از زیر زانو حالت خمیده به خود گرفته و زانو نیز پرانتزی میشود. هر چقدر بیماری بلانت و پای پرانتزی ناشی از آن زودتر تشخیص داده شود پروسه درمان آسانتر خواهد بود.
5- اضافه وزن زیاد
یکی دیگر از عواملی که موجب پرانتزی شدن زانو میشود چاقی و اضافه وزن است. چرا که وزن زیاد موجب فرسایش و آسیب دیدن مفصل زانو خواهد شد. بهتر است اول معضل اضافه وزن را حل کرده و سپس برای درمان زانوی پرانتزی با فیزیوتراپی اقدام کنید. البته متدهای مختلفی در فیزیوتراپی وجود دارد که به کاهش وزن افراد کمک میکند. برای اطلاع از جدیدترین روشهای بهبود چاقی موضعی با مشاوران ما در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی مربوطی تماس بگیرید.
6- کمبود ویتامین D در بدن
کمبود سطح ویتامین D در بدن موجب بروز بیماری به نام ریکتز میگردد. ریکتز باعث نرم شدن استخوانها شده و در نتیجه احتمال پرانتزی شدن زانوی فرد را بالا میبرد.
نکته مهم اگر زاویه پای پرانتزی از 5 الی 7 درجه بیشتر شد باید برای درمانش اقدام کنید.
زانوی پرانتزی چه عوارضی دارد؟
در مواردی که زاویه انحراف زانو بیشتر از 7 درجه باشد عوارض زیادی برای فرد ایجاد میکند. اولین عارضه راه رفتن در فرم نامناسب و غیر طبیعی است. در موارد شدیدتر زانوی پرانتزی، امکان انحراف ستون فقرات و حتی کوتاهتر شدن قد فرد نیز وجود دارد. افرادی که مبتلا به زانوی پرانتزی هستند بیشتر از سایرین به آرتروز زانو مبتلا خواهند شد. بورسها که ساختارهایی برای جلوگیری از فشار تاندون به استخوان هستند در این عارضه ملتهب میشوند. خوشبختانه مانند زانوی پرانتزی امکان درمان بورسیت یا التهاب بورسها نیز وجود دارد. کافی است با پزشک و فیزیوتراپ خود برای درمان این بیماریها مشورت کنید.
درمان زانوی پرانتزی با فیزیوتراپی
در بین روشهای مختلف درمان این بیماری از جمله جراحی کمک گرفتن از فیزیوتراپی نتایج بهتری دارد. در درمان با فیزیوتراپی عضلات و مفاصل بالا و پایین زانوی پرانتزی نیز در نظر گرفته میشوند. این متدها کمک میکنند تا تحرک مفصل زانو افزایش یافته و جنبش پذیری بیشتری پیدا کند. با تمرینات اصلاحی طی دوره درمان عضلات جانبی پاها هم به خوبی تقویت میشوند. به همین خاطر در بسیار از موارد ابتلا به زانوی پرانتزی درمانهای فیزیوتراپی توصیه میشود.
مزایای درمان زانوی پرانتزی با فیزیوتراپی
روشهای درمان فیزیوتراپی غیرتهاجمی هستند و نیازی به جراحی ندارند. از دارو برای بهبود شرایط زانوی پرانتزی بیمار استفاده نمیشود. بنابراین فرد درگیر عوارض جانبی داروها در پروسه درمان خود نخواهد شد. بلافاصله بعد از درمان این امکان وجود دارد که بیمار به کارهای روزانه و معمول خود بپردازد. متدهای درمان زانوی پرانتزی در فیزیوتراپی عوارض جانبی به همراه ندارند.
درمان زانوی پرانتزی در کلینیک فیزیوتراپی مربوطی
در این کلینیک که به صورت تخصصی روی درمانهای فیزیوتراپی کار میشود از بهترین تجهیزات روز استفاده شده است. متخصصین باتجربه و حرفهای به کمک این تجهیزات تلاش میکنند تا بهترین نتایج ممکن از درمان حاصل گردد. همچنین میتوانید از خدمات فیزیوتراپی برای درمان زانوی پرانتزی در منزل نیز بهرهمند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و آغاز درمان زانوی پرانتزی با مشاور کلینیک دکتر مربوطی تماس بگیرید. راههای تماس با کارشناس تیم فیزیوتراپی کلینیک در سایت مجموعه درج شده است. ما در کنار شما هستیم با مسیر درمان را سادهتر و سریعتر طی کنید.
سخن نهایی
درمان زانوی پرانتزی با فیزیوتراپی طرفداران و تاثیر بسیار زیادی دارد. البته هرچه زودتر برای درمان این بیماری در فرد اقدام شود نتایج بهتری حاصل خواهد شد. در کلینیک فیزیوتراپی مربوطی خدمات کامل برای درمان زانوی پرانتزی به بیماران ارائه میشود.