تمرین هایی که برای درد پا توصیه می شوند

آیا شما با مشکل درد در کف پای خود مواجه هستید و به دنبال راهی کارآمد برای کاهش این ناراحتی می‌گردید؟ فعالیت‌های ورزشی به عنوان یک درمان طبیعی و مؤثر می‌توانند به شما یاری رسانند. لازم به ذکر است که تمرینات بدنی برای کاهش درد کف پا تنها یکی از روش‌های موجود برای مدیریت این مشکل می‌باشد.

نحوه عملکرد پا به چه شکل است؟

پا از۲۶ استخوان متفاوت و بیش از۳۳ مفصل تشکیل شده است که در قسمت مچ پا و قوس آن قرار دارند. این ساختارها به پا توانایی سختی و همچنین انعطاف‌پذیری می‌دهند.برای توضیح بیشتر، بخش پشتی پا از استخوان پاشنه و قوزک تشکیل می‌شود.مفصلی که این استخوان‌ها را به یکدیگر متصل می‌کند، قابلیت حرکت پا را به طرفین ایجاد می‌کند.پاشنه پا از طریق تاندون آشیل به عضلات نرمه ساق پا متصل می‌شود، که یکی از مهمترین تاندون‌ها برای انجام حرکت به شمار می‌رود.میانه پا شامل پنج استخوان است که قوس کف پا را به وجود می‌آورند و این استخوان‌ها با کمک عضلات و رباط پلانتار فاسیا به جلو و عقب پا متصل می‌شوند.در زمان راه رفتن یا دویدن، این قوس‌ها به عنوان سیستم جذب شوک عمل می‌کنند.جلوی پا شامل استخوان‌های انگشتان پا است که از طریق مفاصل به پنج استخوان بلند متصل می‌شود. دامنه حرکتی انگشتان پا در مفاصل آن بسیار محدود است.

دلایل ایجاد درد در پا چیست؟

درد پا ممکن است ناشی از عوامل متفاوتی باشد، اما دو علت رایج به شرح زیر است:

التهاب پلانتار فاسیا

این التهاب به ناحیه‌ای مربوط می‌شود که رباط پلانتار فاسیا (بافت فیبری قوی) به استخوان پاشنه متصل است.این وضعیت شایع‌ترین علت احساس ناراحتی در ناحیه گفته شده است.این مشکل بیشتر افرادی که به آرتروز التهابی مبتلا هستند را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما حتی افرادی که دچار این بیماری نیستند نیز ممکن است به آن دچار شوند.تحقیقات نشان می‌دهد که آسیب به پلانتار فاسیا گاهی ناشی از کوتاه شدن تاندون آشیل است و ورزش می‌تواند به طولانی‌تر شدن این تاندون کمک کند.

التهاب تاندون آشیل

این نوع التهاب مرتبط با تاندون آشیل در قسمت پشتی مچ پا است.افرادی که به تمرینات فشرده می‌پردازند یا به ورزش‌هایی که عادت ندارند روی می‌آورند، ممکن است دچار آسیب به این تاندون شوند. همچنین، این شرایط در بیماران مبتلا به آرتروز نیز شایع است.

چگونه می‌توان به بهبود این مشکل کمک کرد؟

اگر درد پای شما به یک بیماری خاص مانند آرتروز مرتبط است، درمان آن بیماری می‌تواند به تسکین درد کمک کند.برای کاهش درد پا، چندین روش وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید.استفاده از کفش‌های راحت با فضای کافی و همچنین استفاده از کفی‌های حمایتی برای قوس پا می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

داروها

داروهای مسکن، مانند پاراستامول و ایبوپروفن، می‌توانند درد را کاهش دهند و اگر نیاز باشد، باید این داروها را به طور منظم با دوز توصیه‌شده مصرف کنید.هرگز منتظر نمانید که درد شما شدید شود تا از مسکن‌ها استفاده کنید.شما همچنین می‌توانید کرم‌های ضد التهاب را مستقیماً روی ناحیه آسیب‌دیده بمالید.اگر حامله هستید یا به بیماری‌هایی مانند آسم، سوء هاضمه یا زخم معده مبتلا هستید، قبل از مصرف ایبوپروفن یا آسپرین حتماً با پزشک یا داروساز مشورت کنید.داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، پس برچسب آن‌ها را به دقت مطالعه کنید و در صورت نیاز سوالات خود را از پزشک یا داروساز بپرسید.پزشک یا فیزیوتراپیست ممکن است تزریق استروئید برای کاهش تورم را تجویز کنند، اما بهتر است ابتدا سایر رویکردها را امتحان کنید.

فعالیت بدنی

ورزش می‌تواند به کاهش علائم و حفظ وزن مناسب کمک کند.کاهش وزن فشار وارده به پای دردناک شما را کاهش می‌دهد.اگر درد پا شما را از ورزش کردن بازمی‌دارد، شنا یا سایر تمرینات کم‌وزن می‌توانند بهترین گزینه‌ها برای شما باشند.

فیزیوتراپی و درمان مشکلات پا

اگر درد پای شما بر فعالیت‌های روزمره‌تان تأثیر گذاشته و همچنان ادامه دارد، از پزشک خود درباره مراجعه به فیزیوتراپیست یا پزشک متخصص پا سؤال کنید.آن‌ها توانایی کنترل درد و بهبود قدرت و انعطاف‌پذیری شما را دارند.این متخصصین می‌توانند روش‌های مختلف درمانی ارائه دهند و در فهم بهتر مشکل به شما کمک کنند تا بتوانید به فعالیت‌هایی که قبل از آن انجام می‌دادید، بازگردید.

تمرینات ساده

کشش تاندون آشیل و پلانتار فاسیا

یک حوله را به دور ناحیه برجسته سطح بالای کف پا بچرخانید و در حالتی که انگشتان پای خود را راست نگه‌داشته‌اید، سعی کنید با حوله آن‌ها را به سمت بدن خود بکشید.این حرکت را به مدت۳۰ ثانیه نگه‌دارید و این عمل را برای هر پا۳ بار تکرار کنید.

کشش پلانتار فاسیا

نشسته و قوس کف پای خود را بر روی یک جسم گرد قرار دهید (مانند قوطی کنسرو).چند دقیقه با قوس کف پای خود آن جسم را در جهات مختلف بچرخانید.این تمرین را حداقل دو بار در روز تکرار کنید.

برداشتن حوله

نشسته و یک حوله را در جلوی خود بر روی زمین قرار دهید.در حالی که پاشنه پای شما روی زمین قرار دارد، سعی کنید حوله را با انگشتان پا بردارید.این حرکت را۱۰ تا۲۰ بار تکرار کنید و در صورت موفقیت، می‌توانید یک جسم سبک مانند قوطی کنسرو به حوله متصل کنید تا وزن بیشتری ایجاد کنید.

کشش پلانتار فاسیا در حالت نشسته

یک پای خود را بر روی زانوی دیگر قرار دهید.پایین انگشتان پای خود را با دست گرفته و آن‌ها را به سمت عقب و به سمت بدنتان بکشید تا کشش ملایمی را احساس کنید.این کشش را برای۱۵ تا۲۰ ثانیه نگه‌دارید و۳ بار این حرکت را تکرار کنید.

فشار دادن دیوار

الف) در مقابل دیوار بایستید و هر دو دست را در ارتفاع شانه بر روی دیوار قرار دهید و یک پا را در مقابل پای دیگر بگذارید.پای جلو باید حدود۳۰ سانتی‌متر (۱۲ اینچ) از دیوار فاصله داشته باشد.در حالتی که زانوی جلو را خم کرده‌اید، زانو را به سمت دیوار بکشید تا عضلات نرمه ساقپا در پشت متوجه فشاری شوند.بعد از آن به عضلات خود استراحت دهید و این حرکت را۱۰ بار تکرار کنید.

ب) حرکت اولیه را تکرار کنید اما کمی پای عقبی را جلو بیاورید تا زانوی عقب کمی خم شود و سپس۱۰ بار این حرکت را انجام دهید.

نکات مهم

در صورت بروز هرگونه درد یا ناراحتی، بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کنید و از خوددرمانی بپرهیزید. پیشگری و درمان زودهنگام می‌تواند از بروز مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند.

سوالات رایج

چرا درد پا ممکن است بدتر شود؟

درد پا می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله فعالیت‌های بدنی شدید، پوشیدن کفش‌های نامناسب یا اشتباه در تکنیک‌های ورزشی بدتر شود.

آیا نیاز به استراحت وجود دارد؟

بله، استراحت و کاهش فعالیت‌های فیزیکی می‌تواند به فرآیند بهبود کمک کند، اما عدم تحرک کامل نیز ممکن است مضر باشد. تعیین تعادل مناسب ضروری است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که درد پا شدید، مداوم یا با علائم دیگر مانند تورم یا قرمزی همراه باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

آیا حرکات کششی می‌توانند کمک کنند؟

بله، حرکات کششی به بهبود انعطاف‌پذیری و کاهش درد می‌توانند کمک کنند. پیشنهاد می‌شود تحت نظر یک متخصص انجام شوند.